Świetlica – aktualności
Festiwal z klasą
W naszej szkole 4 czerwca był dniem szczególnym, kiedy to miał miejsce festyn rodzinny, na którym nasza grupa zaprezentowała przygotowane na ten dzień pyszności oraz stoisko do wykonania tatuaży. W ten sposób mogliśmy pokazać, że ciężka całoroczna praca przyniosła efekty. Poradziliśmy sobie znakomicie. Współpraca była niesamowita. Młodsze koleżanki i koledzy otrzymali od starszych uczestników wiele wsparcia i pomocy. Na pewno będziemy kontynuować nasze działania.
#zadanieprojektowenr11;
Szkoła Podstawowa im. ppor. Alfreda Sofki w Białej; grupa świetlicowa
Dzień Marchewki
Obchody Dnia Marchewki (04 kwietnia) są świetną okazją do degustacji tego pomarańczowego warzywa. Tak było też dzisiaj w naszej świetlicy. Bardzo zaangażowani uczniowie z pomocą opiekuna przygotowali przepyszne i zdrowe ciasto marchewkowe oraz domowy sok kubusiowy, równie smaczny, naturalnie słodki i pełen witamin. Dzięki takim działaniom dzieci mają okazję nabyć wiele nowych umiejętności praktycznych, jak i kształtują zdrowe nawyki żywieniowe, co jest jednym z ważniejszych elementów projektu, w którym uczestniczą.
Zajączek z niespodzianką
Dzisiaj naszą świetlicę odwiedził zajączek z niespodzianką dla świetliczaków i małym prezentem w postaci toru kulkowego Uczniowie mieli jednak do wykonania zadanie polegające na odnalezieniu na terenie szkoły określonych pisanek. Wszyscy spisali się doskonale! Starsi uczniowie pomagali młodszym, którzy jeszcze nie potrafią czytać. W nagrodę każdy otrzymał słodki upominek.
Pisanki, kraszanki, malowanki
Działo się dzisiaj, oj działo! Skoro święta wielkanocne to obowiązkowo pisanki, kraszanki, malowanki… W naszej świetlicy było dzisiaj wszystko. Uczniowie z wielkim zaangażowaniem zabrali się do ozdabiania jajek. Tym razem tylko i wyłącznie za pomocą naturalnych barwników. Korzystaliśmy z popularnych łusek cebuli, zielonej herbaty, kurkumy, naturalnych barwników i ryżu. Było bardzo intensywnie, wielobarwnie i kreatywnie. Na koniec powstały cudowne marmurkowe jajka, które sprawdziły się w zabawie na stukanie jajkami, a które potem zostały skonsumowane.
MUS CZEKOLADOWY
Projektowa grupa świetlicowa podczas wykonania kolejnego zadania w ramach Bon Appetit. Tym razem przepis w języku niemieckim ( projekt dwujęzyczny) na przygotowanie musu czekoladowego w ramach podwieczorku.
Powoli się rozkręcamy!
Coraz mniej czasu dzieli nas od świąt, dlatego uczestnicy zajęć świetlicowych sukcesywnie rozpoczęli przygotowania dekoracji i ozdób świątecznych
Małymi kroczkami ku wiośnie…
Świetliczaki po przerwie zimowej ochoczo zabrały się za tworzenie kolorowych ludków z modeliny i guzików, chcąc w ten sposób przywołać utęsknioną, kolorową wiosnę.
Tłusty czwartek
Jak tłusty czwartek to nie tylko pączki, ale również chrusty/ faworki czy też oponki/obwarzanki. Tak wiele różnych wypieków możemy konsumować w tym dniu. Uczniowie przebywający na świetlicy zajęli się pysznymi wypiekami i doskonale się przy tym bawili, jak również mieli okazję nabyć nowe umiejętności.
Niespodzianka dla seniora – deserowe to i owo na kolorowo.
To już kolejne z zadań w ramach projektu Bon Appetit, realizowanego w naszej świetlicy. Podczas dzisiejszych zajęć uczniowie przygotowali przepyszne słodkie, galaretkowe żelki dla babć i dziadków. Początkowo miały to być tylko piękne czerwone usta dla babć i ciemne wąsy dla dziadków, ale świetliczakom tak się spodobało, że powstały różnorodne smaczne żelkowe przysmaki, które zostały zapakowane w samodzielnie zdobione przez wnuczęta słoiczki. Mamy nadzieję, że to będzie prawdziwa słodka niespodzianka dla seniorów.